ФЛАГ

Рандал Флаг е плод на въображението на Стивън Кинг. Мнозина го смятат за "суперзлодея" на Кинг, олицетворение на злото. Появява се в няколко романа и други творби.
Той е описан като човек, когото срещаш всеки ден, обикновен, небрежно облечен. Свързван с изключителни каузи, но често предпочита да действа задкулисно. Той е "Тъмният/Черният Човек", the "Walkin' Dude", подвизава се с много имена, стремящ се към унищожение на цивилизацията са собствено злорадстване и веселие. Той е магьосник, демоничен по природа, идва от "отвъдното", преживял е много векове, но не може да се спомни абсолютно всяко свое прераждане. Често едва успява да се измъкне от това да бъде убит в човешката си форма, но до "Тъмната кула" винаги "оттървава кожата".
За първи път Рандал флаг се появява в романа "Сблъсък" през 1978 година. Следван от "Очите на дракона" и "Тъмната кула", има загатнати роли в други истории.

ИМЕНА И РОЛИ

Флаг има много имена, от митични като Ниарлатотеп (образ, на който може би е базиран) до най-обикновени имена. Много от имената, които използва са с инициали Р.Ф., често препращащи читателя към неговото присъствие. Той е архетип за носител на чума, Ахазуерус (легендарният скитник евреин), пренася брошури за Ку Клукс Клан и други радикални групировки, за да забърка проблеми там, където ги няма.
Иронично, но Флаг не е описван като заплашителен. Има вид просто на средностатистически човек. Обаче облеклото му е строго в американски стил: дънки, спортна блуза с качулка, ботуши с протрити токове.Особено забележителни са значките, които той събира и прикрепя към дрехите си в зависимост от случая.Сред тях са символът на мира, смайли и СК, което най-вероятно означава Пурпурния Крал (Crimson King), макар че е същото като логото на Calvin Klein. В "Тъмната кула" има значка с око на нея.
За последно Кинг показва Флаг в образа на Черния Човек в "Тъмната кула". Докато името Рандал Флаг е най-популярно сред феновете и е по-използвано, ще бъде по-точно да се отнасяме към личността му с истинското му име - Уолтър о'Дим.

НАЧАЛОТО

В повечето творби на Стивън Кинг произходът и истинската природа на Флаг са оставени на въображението на читателя. В "Сблъсък" се подсказва, че Флаг не може да си спомни живота си преди всяка "ера" от неговата история (вероятно защото този негов вариант всъщност не е имал детство и в някакъв момент просто се е "случил"), има смътни спомени за това, че е бил моряк, член на Ку Клукс Клан, и че е участвал в отвличането на Пати Хърст. Винаги способен да намери екстремисти и да ги събере за зла кауза.
Факт е, че Флаг не винаги е бил познат като Флаг; той има много псевдоними, доста от тях имат инициали Р.Ф. В "Очите на дракона"е описан като древен магьосник с дяволска същност, а в "Стрелецът" се представя с истинското си име Уолтър о'Дим - "Неостаряващият странник".
При последното му появяване в "Тъмната кула" се разкрива, че всъщност Флаг е човешко същество, роден преди 600 или повече години като Уолтър Падик в страна, наречена Делейн (мястото на действие в "Очите на дракона"). Избягва от къщи на 13 и е измъчван и изнасилен от уличен бандит година по-късно. Устоява на изкушението да се върне обратно, вместо това продължава непред, за да срещне съдбата си и да посвети живота си на тъмнината.Твърдо е решен да отмъсти на Делейн, мястото на неговите страдания. Вече могъщ магьосник, Флаг започва да сее безредици и раздори в Делейн и съседните страни, рядко с директни действия, предпочита да действа задкулисно и търпеливо да задвижва събитията през години, десетилетия или дори векове. В някакъв момент, след като избягва от Делейн, той привлича вниманието на Пурпурния крал и става негов пратеник.

БИОГРАФИЯ

"Сблъсък"

За пръв път Флаг се появява през 1978 г. в апокалиптичния роман "Сблъсък". Там той е антохрист, който се опитва да спре възстановяването на цивилизацията в Съединените Американски Щати след опустошителна епидемия. Флаг е описан като олицетворение на злото и поставен срещу Майка Абигейл (олицетворението на доброто). Той привлича около себе си (в Лас Вегас, Невада) много хора, свързани с технология, законност и ред.
Том Кълън казва за него: "Изглежда като нормален човек. Но когато се усмихне, птици падат мъртви от телеграфните жици. Когато те погледне с особения си поглед, започва да те боли простатата. Там, където плюе, тревата пожълтява и изсъхва. Постоянно е на път. Роден е от времето. Той не принадлежи на себе си. Принадлежат му имената на хиляди различни демони. Някога Исус го е принудил да се всели в стадо свине. Името му е Легион. Той се бои от нас. Ние сме отвътре. Може да прави чудеса. Може да заповядва на вълците и да се вселява във врани. Той е самотен крал. Бои се от нас. Бои се от онова, което е вътре."
Флаг планира да нападне и разруши другата възникнала група в Боулдър, Колорадо, оставяйки своята цивилизация като единствена оцеляла. Неговите планове са осуетени, когато атомна бомба се взривява сред струпалите се негови последователи.
Въпросът дали Флаг е убит тогава, е оставен без конкретен отговор. В оригиналната версия Кинг загатва, че Флаг може да е бил извън тялото си в момента на експлозията, което му позволило духовно (може би магически, както по-нататъшни книги предполагат) да се измъкне невредим. Все пак, дори и да е така, изглежда, че физическото тяло на Флаг е унищожено. Докато оригиналната версия на романа не обяснява по-нататъшната му съдба, в разширената версия от 1990 г. Флаг се появява на някакъв бряг с пълна амнезия, където се предполага, че е продължил в новата си форма да причинява опустошения сред човешката раса.

Преди "Тъмната кула", някои фенове предполагат, че оригиналът на "Сблъсък" и неговата разширена версия всъщност са вариации на паралелни измерения на една и съща история. Теорията се дължи на множеството измерения от "Тъмната кула", с която се пресича историята от "Сблъсък". Ако е така, тогава би могло да има безброй много Флаговци, разпръснати из различните измерения. Тази теория е оспорена в последните книги от "Тъмната кула", където се казва, че има само една ИСТИНСКА версия на Флаг, въпреки многото му имена.
Флаг е обрисуван от Джеймс Шеридан в телевизионния минисериал "Сблъсък", базиран на оригиналната версия на романа. До 2005 г. това е единственото му появяване като филмов герой.

"Очите на дракона"

В романа от 1984 г. "Очите на дракона" злодеят е магьосник на име Флаг. Въпреки, че не е изрично заявено, че това е Рандал Флаг, има намеци за това когато близостта между този роман и "Тъмната кула" косвено асоциира "Очите на дракона" със "Сблъсък". Двата образа са допълнително свързани чрез събитие в "Сърца в Атлантида" и използването на псевдонима "Черният Човек".
Понеже Флаг тук действа малко различно от "Сблъсък", (най-вероятно защото "Очите на дракона" се развива в Средновековието, докато "Сблъсък" е в по-модерни времена) някои спорят, че това са две различни негови версии от две различни измерения. Обаче Стивън Кинг изрично казва, че те действително са един и същи човек в последния роман от "Тъмната кула", в която разбираме, че Флаг е роден в Делейн.
Той има мъртвешки бяло лице и е описан като "добре запазен", "кльощав и неприветлив мъж около петдесетте":
"Всъщност той често посещавал Делейн. Всеки път идвал под различно име,
но винаги носел същия товар от злочестини, нещастия и смърт. Този път бил
Флаг. Предишния се подвизавал като Бил Хинч — главният кралски палач - и сложил край на
живота на стотици (хиляди, твърдели някои) затворници с тежката си
секира. По-предишния път, четиристотин години преди времето на Роланд и
синовете му, той дошъл като певец на име Браусън, който станал близък
съветник на краля и кралицата. Браусън изчезнал яко дим, след като разпалил
голяма и кървава война между Делейн и Андуа."
"Флаг всеки път се появявал с различно лице и различна торба с номера,
но две свързани с него неща винаги си оставали същите. Той неизменно носел
качулка и имал вид на човек, който почти не притежава лице и никога не
заемал мястото на самия крал, а се притаявал в сянката, откъдето с шепот
изливал отровата в раковините на кралските уши."
"Флаг желаел онова, към което злите хора винаги са се стремили: да има
власт и да я използва, за да пакости. Ролята на краля не го интересувала,
защото кралските глави твърде често намират пътя си до шиповете по стените
на замъка, когато нещата тръгнат зле. Но съветниците на кралете… предачите
в здрача… тези хора обикновено се стопяват като вечерни сенки на зазоряване
още преди секирата на палача да е започнала да се спуска. Флаг бил болест,
треска, която търсела хладно чело, за да го загрее. Tой покривал действията
си с качулка по същия начин, както скривал лицето си. И когато дойдели
големите неприятности — което неизменно ставало след някоя и друга година —
Флаг винаги изчезвал като сянка на разсъмване.
По-късно, след приключването на клането и преминаването на треската,
когато възстановяването завършело и пак се появявало нещо, което си
струвало да бъде унищожено, Флаг идвал отново."
Макар че Флаг не е убит в романа, той е лошо ранен от стрела, която го улучва в окото, и внезапоно изчезва, може би за да избегне тленна смърт. Книгата свършва със загадъчния коментар: "Томас и Денис...срещнали отново Флаг и смело се изправили срещу него" но без да са дадени никакви подробности. Много фенове очакват продължението на историята да е в "Тъмната кула" (когато го питат дали ще има продължение, Кинг дори казва, че "Очите на Дракона" е история от "Кулата"), но това така и не става.
Поради факта, че историята се развива в същия свят като на "Тъмната кула", може да се приеме, че ако Флаг не е умрял наистина, се е преродил пак в същия свят, подобно на случая с преработеният "Сблъсък". Това може да обясни появяването му в "Тъмната кула".

"ТЪМНАТА КУЛА"

Флаг ни е 'подсказан" по-рано в книгата, но ролята му не е убедителна почти до самия край на "Пустош". Макар, че е магьосник, се явява като Флаг от "Сблъсък".
Появява се в първото изречение на "стрелецът" като "Човекът в черно", действа под истиското си име Уолтър о'Дим (не се идентифицира като Флаг) и практикува магия. След като след дълго преследване превежда Роланд през пустинята, той му гледа на карти таро, които предвиждат някои събития от следващите книги. Странното е, че предупреждава Роланд относно себе си, като му казва, че трябва да бъде победен, преди Роланд да влезе в Кулата и перифразира Библията, идентифицирайки се като Легион. После изпраща на Роланд видение за Кулата, което го кара да изпадне в делириум. Когато Роланд се свестява, Флаг е изчезнал, оставяйки след себе си скелет, който за момент убеждава Роланд, че Уолтър е мъртъв.
Следващата му поява е в края на третата книга в Луд, за да спаси Тик-Так, който после му става отдаден слуга (подобно на Боклукчията в "Сблъсък"). В "Магьосникът" Роланд открива, че Флаг всъщност е магьосникът Мартин, който покварява родината му, съблазнява майка му и заговорничи с Пурпурния крал да разрушат Тъмната кула. Флаг успява да избяга от Роланд, преди той да има шанса да го убие.
Флаг също се появява в дългата ретроспекция, която обхваща средата на "Магьосникът". Още веднъж в ролята на Уолтър о'Дим, той е пратеник на лидера на бунтовниците Джон Фарсън (който в ревизираното издание на "Срелецът" е потвърден като още една от самоличностите му), и поверява прокъната кристална топка на Елдред Джонас, агентът на Фарсън в Меджис. А Джонас я дава на вещицата Рия.

СМЪРТ

Флаг среща смъртта си в последната книга от "Тъмната кула". Преди това се разкрива, че целта му през цялото време е била същата като на Роланд - да се изкачи на върха на Тъмната кула и да види стаята на върха. Той вярва, че за да я отключи, му трябва белязаният крах на Мордред Дисчейн, сина на Роланд. В тяхната първа и единствена схватка Мордред телепатично усеща намеренията на Флаг и...изяжда очите и езика му, преди да го убие и да погълне останалата част от тялото му (бел. прев. Бррр, Кинг е това все пак.:)).
Смъртта на Флаг се приема много спорно от феновете. Защитниците претендират, че Флаг в основата си е несъвършен със своето високомерие и поддържат основното мнение на Кинг, че всяко зло е 'пълна тъпотия'.
От друга страна, феновете са разочаровани, че един от най-знаменитите злодеи на Стивън Кинг умира така посредствено, без да има шанса да се изправи пред Роланд. Също така изглежда като евтина маневра от страна на Кинг да придаде допълнителна правдоподобност на Мордред.

ДРУГИ ПОЯВЯВАНИЯ

Флаг има едва доловими появявания извън изброените по-горе книги. В "Сърца в Атлантида" от 1999 г. за кратко се появява в края на книгата. Макар, че е казано съвсем малко, което да ни показва, че това е той, смущаващото естество на неговото присъствие заедно с името Реймънд Фиглер указва на читателя, че това е той. Също така си заслужава да се споменат връзките с предишни книги, в които Флаг е герой. Например, Каръл Гербер споменава, че е била обучавана от някой как да става "мъглива" (което ни напомня за способностите на Флаг в "Очите на дракона"). Също така тя казва, че тя и Флигер били единствените оцелели от палежа на малка къща в Лос Анджелис. Това е доста подобно на явлението от живота на Рандал Флаг, което той си спомня в "Сблъсък".

ХИПОТЕТИЧНИ ПОЯВЯВАНИЯ

Заради тенденцията Флаг да използва различни идентичности и имена, много фенове се опитва да открият неуловимия магьосник в други творби на Кинг. Ако има герой магьосник или демон с умения да променя формата си, често предполагат, че това е Флаг, без значение, че доказателствата показват обратното. Ето някои от най-забележителните теории:
В телевизионния минисериал "Бурята на века" злодеят Андре Линож има редица характеристики, които го асоциират с Флаг: особено използването на червена боя или мастило при набиране на съобщения, споменаването му като Легион (анаграма на Линож/Linoge/) и крайното му намерение да се снабди с наследник, на когото да предаде знанията си. Също така се разкрива в "истинската си форма" като възрастен мъж в магьоснически одежди и използва заклинания. Много фенове предполагат, че тези характеристики може би са предпоставка за това, че Андре Линож и Рандал Флаг са едно и също лице.
Но в същото време има много разлики между тях двамата. Линож заявява, че въпреки, че е способен да живее много дълго, евентуално ще умре от старост. Въпреки, че Флаг е действително древен, никога не е срещал този проблем. Друго за отбелязване е, че във връхната точка на бурята, Линож взима момченцето Ралфи за наследник, който да заеме мястото му, след като той умре. Флаг има същия дневен ред, но не е споменат Ралфи или нещо, което да сочи, че той е Андре Линож..
Обмисля се също дали Флаг се появява в "Дългата разходка". В края на романа Рей Дейвис Гарати (последният оцелял състезател в разходката) вижда "тъмна фигура" в далечината и се опитва да я последва. Феновете мислят, че това е "Човекът в черно" от "Стрелецът", който е Флаг. Разбира се, възможно е това да е само съвпадение или пък (в контекста) победителят от състезанието да е достигнал пълното изтощение и да халюцинира.
В "Капан за сънища", полковник Курц получава заповеди от "Генерал Рандал". Въпреки същото име, не е казано, че героят е Флаг, нито има нещо конкретно, за да могат двамата да бъдат свързани. Понеже има препратки към други герои на Кинг от предишните романи за Дери ("То" и "Безсъние"), някои фенове предполагат, че Кинг използва това име, за да покаже присъствието на Флаг.
Някои вярват, че Лийланд Гонт от "Неизживени спомени" е друга версия на Флаг. Двамата използват един и същ израз: "Рим не е построен за един ден" (Флаг го използва в "Сблъсък"). За Гонт също се споменава, че е способен да се прави "мъглив". Все пак тези прилики не са достатъчни доказателства, че Гонт е Флаг. Всъщност най-вероятно са просто съвпадения.

ПСЕВДОНИМИ

В "Сблъсък" Флаг използва или са му приписвани следните имена:
* Ahaz
* Anubis
* Astaroth
* Beelzebub
* The Boogeyman
* The Dark Man
* The Hard Case
* John the Conqueror
* Legion
* The Man with No Face
* The Midnight Rambler
* Nyarlathotep
* Old Creeping Judas
* Ramsey Forrest
* Richard Fry
* Robert Franq
* Russell Faraday
* R'lyeh
* Seti
* The Walkin' Dude

'Очите на дракона" претендира, че той използва още:

* Bill Hinch
* Browson
* The Dark Man

В "Тъмната кула":

* The Ageless Stranger
* John Farson
* Legion
* Maerlyn (Up to debate)
* Marten Broadcloak
* Richard Fannin
* Rudin Filaro
* Walter o'Dim
* Walter Padick
* The Wizard

В "Сърца в Атлантида" е:

* Raymond Fiegler