Стивън Кинг
За птиците
FROM THE BIRDS - 1986

Така...това е научнофантастичен виц. :)

Изглежда, че през 1995 година или някъде там, от замърсяването на лондонския въздух започват да измират всички врани. Градските управници били много притеснени, защото враните по корнизите и случайните пролуки в обществените сгради били голяма атракция. Янките с техните Кодаци...ако схващате. ;) Та...питали се те: "Какво ще правим?"
Събрали много брошури за места с климат, близък до лондонския, за да могат да развъждат там враните, докато се разреши проблемът със замърсяването. Едно от местата с подобен климат, но с ниско замърсяване, се оказал Бангор, Мейн. И така...публикували реклама във вестник, молейки любителите и познавачи на птици и говорили със сумати хора от бранша. Накрая наели един със заплата 50 000 долара на година да отглежда врани. Изпратили орнитолога с 2 чанти с яйца, опаковани в онези специални удароустойчиви куфари, държали товарното отделение постоянно затоплено и неща от сорта...
И така този тип имал нов бизнес - North American Rook Farms, Inc. Отивал на работа, за да се люпят нови врани, за да не стане Лондон град без врани. Обаче Лондонският Градски Съвет бил наистина нетърпелив и всеки ден му пращали телеграма: “Да са се пръкнали доброкачествени врани напоследък?” (rook означава също и мошеник).

By Stephen King from " Bred Any Good Rooks Lately? "