Добре дошли в българския фен сайт на Тъмната кула.
Тук можете да намерите информация относно поредицата, а също така и за нейния автор Стивън Кинг, както и да обмените мнения с останалите фенове на Кулата във форума.

Ново на сайта - 06.10.2008г.

НОВИНИ :

Ексклузивно интервю с Адриан Лазаровски за www.king-bg.info

"Ayana" - най-новият разказ на Кинг. Издателката на Стивън Кинг съобщи, че преди няколко дни Стив й е дал да прочете чисто нов разказ, озаглавен "Ayana". Главен герой в разказа е възрастна жена, но засега няма никаква информация за сюжета му, освен това не става ясно дали, кога и къде ще бъде публикуван. За повече информация следете ТАЗИ тема.
автор - deadface

"The Gingerbread Girl" - най-новата новела на Кинг. И така, скъпи приятели, новата новела на Стивън Кинг вече е факт! Казва се "The Gingerbread Girl" и ще бъде публикувана в юлския брой на сп. "Esquire Magazine" (за който не знае - това е популярно американско списание за мъже, в което са публикували свои творби литературни гиганти като Ърнест Хемингуей, Ф. Скот Фицджералд, Норман Мейлър и Том Улф). И една любопитна подробност - юлският брой на списанието ще се появи по книжарниците още на 15 юни, с други думи - три дни след излизането на дългоочаквания роман "Blaze". Новелата е дълга 21000 думи и ще заема 23 стр. от списанието.
автор - deadface

Стивън Кинг е удостоен с нова награда. На 8 юни 2007 г. в Торонто, Канада, Стивън Кинг (лауреат на “Националната награда за литература” на САЩ и цял куп други литературни отличия) бе удостоен с награда за особени постижения от Асоциацията на канадските книготърговци (Canadian Booksellers Association). По време на церемонията британският писател Клайв Баркър, когото Кинг преди време нарече "бъдещето на ужаса", произнесе хвалебствена реч, в която посочи Стивън Кинг за свой учител и наставник. Самият Кинг пък (който се превърна в първия чуждестранен носител на престижната канадска награда) сподели с публиката, че на млади години е гледал на писането като на акт на агресия и добави, че книгите му (в които често се срещат детайлни описания на насилие) са литературния еквивалент на хеви метъла.
Снимки от церемонията ще намерите ТУК.

автор - deadface

Разказът "Squad D" и новелата "Slade"
"Squad D" е един от най-рядко срещаните разкази на Стивън Кинг. Защо е толкова трудно откриваем ли? Ами, просто защото никога не е бил публикуван. Кинг го написва в края на 70-те за антологията на Харлан Елисън с кратки научно-фантастични разкази "The Last Dangerous Visions", но тя така и не се появява на бял свят. Ако искате да научите нещо повече за сюжета на "Squad D", можете да го направите ТУК, а самия разказ (заедно с още доста др. творби на Кинг) можете да свалите от ТУК.
"Slade" е дълга 6500 думи комична новела (пародия на уестърн), която Кинг публикува на порции през периода 11 юни - 6 август 1970 във вестника на Мейнския университет, наречен "The Maine Campus". Днес това е една от най-неизвестните и рядко срещани новели на Кинг. Ако искате да научите нещо повече за сюжета на "Slade", можете да го направите ТУК, а самата новела (заедно с още стотина творби на Кинг, в това число и няколко стихотворения) можете да свалите от ТУК.

автор - deadface

Редки, недовършени и неиздавани творби на Кинг
# Ако искате да разберете от кой сборник или антология е даден разказ на Стивън Кинг, или просто искате да научите как се казват недовършените му (или изгубени) разкази и да разберете нещо повече за тях, посетете ТОЗИ сайт.
# Ако търсите информация за разказите на Кинг, които не са включени в сборниците му с разкази, а са били публикувани в различни списания, антологии и прочее, вижте ТУК.
# ТОЗИ и ТОЗИ сайт, може да са ви от полза, ако търсите информация за редки, недовършени и неиздавани творби на Кинг.

автор - deadface

"Stephen King: The Non-Fiction" by Rocky Wood & Justin Brooks
Тази година Роки Ууд, един от най-големите изследователи на творчеството на Стивън Кинг, ще зарадва многобройните му фенове с нова книга, която съдържа откъси и информация за над 560 документални текста, написани от Кинг през периода 1959 - 2006 г. В книгата са включени статии, есета, писма (до редактори, издатели и пр.) и ревюта/рецензии на различни автори и книги, които Кинг е писал през изминалите десетилетия за различни вестници и списания. Сред текстовете има и такива, които не са били публикувани до този момент, например есето "My Little Serrated Security Blanket".
Книгата ще бъде дебела над 600стр., ще има луксозна корица и ще бъде издадена в ограничен тираж от "Cemetery Dance", като цената на по-луксозното от двете й издания се очаква да достигне 500 долара!
повече подробности ТУК
автор - deadface

Стивън Кинг стана за осми път носител на престижната награда "Брам Стокър", която световната "Асоциация на писателите на ужаси" присъжда всяка година за изключителни постижения в областта на хоръра и дарк фентъзито. Тази година Стивън Кинг стана победител в категорията "роман" с "Историята на Лизи" (2006). Това е четвъртия му роман, който печели "Брам Стокър".
автор - deadface

Стивън Кинг - "Blaze"
Наскоро стана известно, че романът "Blaze" ще бъде публикуван едновременно в САЩ и Великобритания на 12 юни 2007. Романът ще бъде дълъг 256 стр. и ще съдържа предговор от Стивън Кинг.
Повече инфо за книгата ТУК
автор - deadface

Стивън Кинг е отличен с престижна литературна награда.
На 26 април 2007, по време на банкет в Grand Hyatt Hotel, Ню Йорк, Стивън Кинг ще получи от асоциацията "Mystery Writers of America" престижната литературна награда "Grand Master Award" за особени постижения в областта на криминалната литература.
автор - deadface

Нов роман на Стивън Кинг през есента на 2006 г.
Този път кралят на ужаса явно е решил да поеме в неочаквана посока. Романът, наречен „Историята на Лизи” (Lisey’s Story), разказва за съдбата на вдовица, опитваща се да преодолее смъртта на своя съпруг- писател. Според информацията за книгата, тя е амбициозна и многопластова, с огромен емоционален заряд. Писателят Никълъс Спаркс споменава: „Историята на Лизиз е невероятен роман, нежна любовна история притежаваща най трогателните и живи герои в съвременната литература”.

Шест разказа на Стивън Кинг излизат под формата на комикс
Издателство Cemetery Dance, художникът Глен Чадбърн и Стивън Кинг представят „The Secretary of Dreams”, първата комикс колекция на майстора на ужаса.
Съдържащ шест класически истории избрани лично от Стивън Кинг, този сборник представя неговите истории, за пръв път, под формата на комикс на ужаса. Доближавайки се до 250 страници, стотици илюстрации и комикс панели от художника Глен Чадбърн превръщат „The Secretary of Dreams” в произведение на изкуството. Нито една дума от разказите на Кинг не е изхвърлена, но сега им е вдъхнат живот благодарение на стотици рисунки. Историите, включени в сборника са: "The Road Virus Heads North," "Uncle Otto's Truck," "The Rainy Season," "The Reach," "Jerusalem's Lot," и "Home Delivery."
Това ексклузивно издание ще бъде налично в три вариации: нормално издание ограничено до 5000 бройки, луксозно издание ограничено до 750 бройки, подписано от Кинг и Чадборн и луксозно издание ограничено до 52 бройки, подписано подписано от Кинг и Чадборн и продаващо се в ръчно направена кутия. Последните две издания са се разпродали 3 часа след като са били обявени.Цената на нормалното издание е 75 долара.
Няма планирани други издания, но Кинг вече е избрал още шест разказа за следващия том, който ще бъде обявен през 2006.
http://www.thesecretaryofdreams.com

ИК "Бард" ще преиздаде и "Пътна мрежа"
излиза на 16.01.2006 г.
320 страници
мека корица, цена 8.99 лв

Стивън Кинг: „Несъбирани, непубликувани”(“Uncollected, unpublished”)
„Несъбирани, непубликувани” ще бъде най-детайлния преглед на творбите на Стивън Кинг, които никога не сте чели, включващ стотина непубликувани художествени произведения – романи, разкази, сценарии и поеми!
Също така за първи път ще бъдат публикувани две загубени творби на Стивън Кинг, както и цяла глава от непубликувания роман, писан през 1970, „Меч в тъмнината”(“Sword in the Darkness”)
Откъс от книгата може да намерите тук:

http://www.cemeterydance.com/page/CDP/FREEREADRockyWood

"Клетка"(Cell) от Стивън Кинг излиза на 24 януари 2006 г.
Цивилизацията не свършва с взрив. Тя свършва с обаждане на клетъчния ти телефон.
Това което се случи следобеда на 1 октомври бе наречено Импулсът, сигнал изпратен към всеки работещ клетъчен телефон, който превръща потребителя му в нещо... ами, нещо бегло наподобяващо човешко същество. Свирепо, убийствено, немислещо и напълно развилняло се. Терористичен акт? Изплъзнала се хакерска шегичка?
Всъщност, няма значение, не и за хората, изплъзнали се на технологичната атака. Това което има значение за тях е как да оцелеят. Скоро група от тях - наричат се "нормалните"- ще се съберат в двора на академия Гайтън, където директорът и единствения оцелял студент имат да им покажат нещо изумително и ужасяващо. Ясно е, че няма път за отстъпление. Единствената възможност е да се опълчат.
"Клетка" е класически Стивън Кинг, кървава, ужасяваща и смразяваща история правеща немислимото да изглежда напълно вероятно и запленяващо.

Преиздават "Дългата разходка"
Една от най-търсените и рядки книги на Кинг най-накрая дочака преиздаването си. Една повече от странна разходка, в която взимат участие стотина момчета, ще ви разтърси и не ще ви остави до последната страница. От 28 Ноември ще може да се намери на книжния пазар в цялата страна на цена 8.99 лв. Издава ИК "Бард".


Джордж Ромеро ще режисира филмова адаптация по Буик 8
Режисьорът на Зората на Мъртвите, Джон Ромеро, и Чийспийк филмс подготвят адаптация по романа на Стивън Кинг "Буик 8". Сценарият е написан от Джонатан Шек и Ричард Чизмар, автори на адаптацията на Черния Дом.
Буик 8 е историята за щатски полицай, намерен убит край пътя. Колегите му се опитват да помогнат на сина му да се справи, но когато момчето открива страшната тайна на баща си, нещо почва да се мъти в сърцата и умовете на полицаите, които го обкръжават.


Комикс по Тъмната Кула
Марвъл комикс и Стивън Кинг обединиха усилия, за да създадат комикс по Тъмната Кула.Историята ще обхваща периода между изпитанието на Роланд за Стрелец и падането на Гилеад. Книжките ще са в много тясна връзка с оригиналната поредица, като ще разкриват изпитанията и конфликтите, стоящи пред младия Роланд и довели до бремето, което трябва да приеме, вече като възрастен мъж. През април 2006 се очаква на пазара да излезе първата книжка от новата комикс поредица. Първите шест книги разказват за неописаните в Магьосникът преживявания на Роланд, Алан и Кътбърт в малкото градче Хамбри.
"Когато Стивън Кинг дойде при нас, имахме съвещание на което обсъждахме възможни варианти за истории. Бяхме се събрали няколко човека от Марвъл, господин Кинг, неговия агент, а на телефона беше Робин Фърт. Робин е нещо като пазителя на Граала, що се отнася за Тъмната Кула, тя е човекът, който следи за неточности в историята и се грижи да няма несъвпадения в събитията. Също така е написала официалните ръководства към поредицата, които проследяват всички герои, география, история - всичко.
Господин Кинг просто погледна към тавана и почва да разказва истории и истории и истории. Разказваше за места където Роланд отива и прави това и това и после среща злодей там, и т.н. и т.н. Буквално, за десет минути разказа истории достатъчни да запълнят четири или пет нормални книги. Направи го просто ей-така, разказите се изсипаха от него. Беше нещо изумително, да слушаш как Стивън Кинг разказва истории, които никой друг не е чувал преди. Разбира се, на телефона, се чуваше как Робин пише с бясно темпо, опитвайки се да навакса." - Разказва Джо Кесада, главен редактор в Марвъл.

Марвъл вече започна рекламната кампания, използвайки книгоразделители с атрактивния слоган - "A man's quest begins with a boy's test." Интересен е и термина с който характеризират творбата - Graphic fiction - картинна проза.

Стивън Кинг ще говори на писателска конференция
Стивън Кинг ще се появи на престижната конференция Writers in Paradise във Флорида през януари 2006.
Конференцията продължава осем дена, през които всички писатели имат възможност да присъстват на дискусии, лекции, четене на книги, официални вечери и разписване на книги.
Всички, които имат опит в писането(и са готови да платят 800 долара такса) могат да се регистрират за участие тук: http://writersinparadise.eckerd.edu

Тъмната кула VІІ : "Изгубени гласове"/"Тъмната кула" - вече по книжарниците. Цена 15/13,50 лева.
Всичко хубаво рано или късно свършва, верни читателю - дори Стивън Кинг не може да съчини роман, който продължава вечно. Някои от вас може би са се поуморили от историята на Роланд, който продължава търсенето на Тъмната кула. Един скромен съвет - останете с него докрай, защото тази книга е последната от поредицата, а най-често последните неща са най-хубавите.

Роландовият ка-тет остава единен, макар членовете му да са разпръснати в различни посоки и измерения на времето. Сузана-Мия се пренася от "Дикси Пиг" в стая на ужасите в Тъндърклап. Джейк и отец Калахан, придружавани от животинчето Ко, влизат в ресторанта на Лексингтън Авеню и Шейсет и първа улица, без да подозират колко многобройни и опасни са враговете им. Роланд и Еди са в Мейн с Джон Кълъм и търсят мястото, на което често са се явявали врати към паралелните измерения. Отчаяно искат да се съберат с другарите си, същевременно си дават сметка, че от значение е само светът, от който искат да избягат.
Тъмната кула е като врата към най-далечните кътчета във въображението на Стивън Кинг. Стигнали сте до тук. Повървете още малко. Стигнете до края. Може би ще чуете как вратата се затръшва.

КОШМАРИ & СЪНОВИДЕНИЯ : ПО РАЗКАЗИТЕ НА СТИВЪН КИНГ- мини сериал, продуциран от Бил Хейбър - Остар Ентърпрайзис.
Бил Хейбър и неговата Остар Ентерпрайзис разработват този мини сериал базиран на книгата с разкази на Стивън Кинг. Договрът е сключен за осем едночасови епизода разработени от Остар. Мик Гарис и Майк Роуб, Питър Филарди(сериалът Сейлъмс лот, Флатлинерс), Лари Коен, Ейприл Смит и Ричард Крисчън Матисън са наети като сценаристи за епизодите. КОШМАРИ И СЪНОВИДЕНИЯ се прави по антологията на Стивън Кинг от 1993 г. включваща 20 разказа, които покриват теми като убийствено отмъщение, мъртви рок звезди, зомбита, зловеща играчка и извратен/зъл баща - настойник.

Пре3 октомври 2005 година се очаква да излезе новият роман на Стивън Кинг - "The Colorado Kid".
"На остров близо до бреговете на Мейн е намерен мъртъв мъж. Трупът не е идентифициран. Само съвместната работа на двама местни вестникари и завършил студент по криминалистика разкрива няколко улики и преди да е минала година, мъжът е идентифициран.
Това е само началото на мистерията. Защото колкото повече научават за мъжа и загадъчните обстоятелства на смъртта му, толкова повече се объркват. Било ли е невъзможно престъпление? Или нещо още по-странно...?
Никой освен Стивън Кинг не би могъл да разкаже тази история за тъмнината в сърцето на непознатото и нашия стремеж да изследваме необяснимото. В духа на "Малтийскиqт Сокол" и творбите на Греъм Грийн, един от най великите писатели преставя трогващ и изненадващ разказ, чиято тема е природата на мистерията..."


През май 2005 ще бъде публикуван нов разказ на Стивън Кинг в антологията на Ed McBain - Transgressions , разказът носи заглавието "The Things They Left Behind" .