Тъмната Кула


Всички произведения, цялото творчество на Кинг се върти около една опорна точно и тази опора е именно "Тъмната кула". Делото на живота му, както самият автор признава, е една епична дарк - фентъзи поредица, състояща се от седем части.
Седем наистина необикновенни книги, разказващи за Роланд Стрелеца и неговият ка-тет, които са си поставили за цел да открият "истината", една заветна цел, заради която ще трябва да преминат през стотици загадки, за да стигнат до последната и най-ужасяваща - Тъмната кула.
Що за Кула е това и какво ще донесе на хората, които са дръзнали да потърсят истината?
Не мисля да отговоря на този въпрос, тъй като едва ли ще е честно спрямо хората, които още не са прочели поредицата(да се чете също така и ненавлезли в поредицата), а и няма смисъл - книгите просто трябва да бъдат прочетени.


"Знам само, че вече години наред тази тема ме кара отново и отново да хващам перото... Знам още, че в някакво магическо време Роланд ще се приближи до Тъмната кула, тръбейки с рога си... и ако присъствам, вие, мои читатели, първи ще узнаете за това"

За наша радост поредицата е завършена, макар в България все още да се очаква 7-мата, последна част, та Кинг завърши произведението на живота си, за добро или лошо, а на вас ви остава единствено да си намерите книгите, което не е хич трудно.

Тъмната Кула I - Стрелецът

издадена - 1982

Разказ за битката между доброто и злото, а Стрелецът е олицетворение на самотния герой, познат ни от древните митове и класическите уестърни. Едно своеобразно въведение в епичната сага, писано в ранните години на творчеството на Кинг, а и смея да твърдя доста по-различна от останалите части за "Тъмната кула"


Download - English Version _ Russian Version


Тъмната Кула II - Трите карти

издадена - 1987

За пореден път Стивън Кинг майсторски съчетава вълнуващата фантастика със суровата реалност, описвайки приключенията на Роланд, последният Стрелец, който продължава търсенето на Тъмната кула. Докато броди в свят, променил се чудовищно за изключително кратко време, Роланд преминава през загадъчна врата, която го отвежда в Америка през 1980 година. Той обединява силите си с непокорният младеж Един Дийн и красивата, умна и смела Одета Холмс, за да поведе битка със земни врагове и неземно зло.

Download - English Version _ Russian Version

Тъмната Кула III - Пустош

издадена - 1991

Роланд, съпровождан от бившия наркоман Еди, тъмнокожата Сузана, и момчето Джейк, упорито върви към Тъмната кула, непрестанно присъстваща в неговите мечти и кошмари. Следвайки пътя на Лъча, ка-тета попада в град Луд, разрушен по време на жестоката война между обитателите му и Опустошителите - престъпни банди от главорези. Говори се, че в града се намира и влак, чиито релси стигат до самата Тъмна кула. Но освен всички неприятности, влакът не е с всичкия си и иска да ги убие. Единственият начин да се измъкнат е играта на гатанки.

Download - English Version _ Russian Version


Тъмната кула IV - Магьосникът

издадена - 1997

Спасявайки се като по чудо от Блейн Моно, Роланд и неговите спътници се озовават в Топика, но преди да продължат пътуването си към Кулата, Стрелецът осъзнава, че е жизненоважно да разкаже на ка-тета си за своето минало - защо е поел пътя към Кулата, за старите си приятели Кътбърт и Алън, за първата си любов Сюзан, за вълшебното кълбо - частица от Дъгата на Маерлин. Книгата, запълваща много неясности от предишните, самата история за Кулата става доста по-пълна и поредицата придобива доста по-различен вид.

Download - English Version _ Russian Version

 

Тъмната Кула V - Вълците от Кала

издадена - 2003

В петата книга от сагата пътят ги отвежда в Кала Брин Стръджис - селище на земеделци, разположено на границата със Средния свят. Жителите му страдат от набезите на Вълците - същества, които отвличат деца и след известно време ги връщат, но лишени от разум. В отчаянието си хората се обръщат за помощ към Роланд и спътниците му. Ала оръжията няма да са достатъчни, необходими са смелост, издържливост и много човеколюбие.

Download - English Version _ Russian Version

 

Тъмната кула VI - Песента на Сузана

издадена - 2004

За да роди мъничето си, майката-демон Мия обсебва тялото на Сузана Дийн и използва силата на Черната тринайсетица да се върне в Ню Йорк през лятото на 1999 година. Градът е познат на Сузана... и ужасяващ за "ничията дъщеря", с която тя споделя тялото и съзнанието си.

За да оцелее Кулата, трябва да бъде спасена Сузана и се попречи на "Сомбра Корпорейшън" да отнеме от Калвин Тауър празния парцел с розата.
Докато Джейк, отец Калахан и Ко се опитват да предпазят Сузана от смъртта, която я очаква в "Дикси Пиг", с помощта на магията Роланд и Еди се пренасят в Мейн през лятото на 1977 година. Попадат в свят, който не само е реален, но и много опасен. Освен това там живее авторът на книгата "Сейлъмс Лот", който е смаян от появата им, както те - от срещата с него...

Download - English Version _ Russian Version

Тъмната кула VII - Тъмната кула

издадена - 2004

Ка-тетът на Роланд остава непокътнат, макар и разхвърлян през времена и места. Сузана-Мия е пренесена от Дикси Пиг( лятото на 1999) в родилна зала - или по-скоро зала на ужасите - във Федик, Тъндърклап. Джейк и отец Калахан, с Ко между тях, са нахълтали в ресторанта на пресечката на Лекс и Шестдесет и първа, с извадени оръжия, без да подозират колко много и колко смъртоносни са техните врагове. Роланд и Еди са с Джон Кълъм в Мейн, през 1977, търсейки мястото на Търтълбек Лейн, където често са забелязвани „пришълци". Те отчаяно искат да се върнат при останалите, особенно при Сузана, но също така са осъзнали, че светът от който искат да се измъкнат е единственият, който има значение.
И така книгата се отваря, като врата, към пределите на въображението на Стивън Кинг. Вие стигнахте толкова далеч. Продължете още малко. Изминете целия път. Звукът, който чувате е затръшването на вратата зад вас. Добре дошли в Тъмната Кула.

Download - English Version _ Russian Version