Алън Джонс - приятел на Роланд, стрелец и негов спътник в мисията му в Меджис.

Анди - pобот, помагащ на хората от Кала Брин Стръджис. Изработен от "Норт Сентал Позитроникс".

Арон Дипно - болен от рак адвокат, приятел на Калвин Тауър.

Артур Елд - митичният владетел на света на Роланд.

Блейн - това е полуделият компютър, управляващ град Луд. Той е също така и монорелсовият влак, чийто релси се простират по протежението на Лъча и достигат до Топика, където Роланд и неговият Ка-тет трябва да бъдат откарани. Цената, която плащат за превоза, е участието им в смъртоносна игра на гатанки.

Вечният непознат - едно от наименованията на великия магьосник Маерлин. Роланд ще трябва да го убие, ако иска да стигне до Кулата.

Вълците - същества, които на определен период от време отвличат деца и ги връщат тъпоумни.

Габриел Дисчейн - жена на Стивън Дисчейн, майка на Роланд и любовница на Мартен Броудклоук. Убита от сина си.

Големите ковчези - престъпна група, която е основният проблем на Роланд и приятелите му в баронството Меджис. Работят за Джон Фарсън, а най-опасният стрелец сред тримата "ковчези" е Джонас.

Джак Андолини - дясната ръка на Енрико Балазар.

Джак Морт - психопат, чието хоби е да убива. Опитал се два пъти да спре жизнения път на Одета Холмс(по-късно Сузана), но и двата пъти се проваля, макар Одета да понася сериозни щети.

Джон Фарсън - главният виновник за рухването на Сдружението.

Джейк Чеймбърс - най-младият член от Ка-тета на Роланд. Симпатично момче, което тръгва с Роланд от крайпътната станция, по вина на Стрелеца умира в същата книга. В "Пустош" Джейс се завръща в Средния свят с помощта на Роланд, Сузана и Еди.

Древните - хора, изчезнали преди векове. Предполага са, че са притежавали знания, надхвърлящи многократно тези на обикновенните хора. От някои са смятани за Богове. Създали са големите градове в света на Роланд и биполярните компютри.

Еди Дийн - пристрастен към наркотиците младеж, който бива завлечен в друг свят чрез специална врата, присъединил се към Ка-тета на Роланд, а по-късно и самият той става стрелец. Женен за Сузана.

Енрико Балазар - мафиот, живеещ в Ню Йорк. В "Трите карти" Еди Дийн пренася кокаин за него, а в "Песента на Сузана" иска да закупи парцела, собстевеност на Калвин Тауър.

Заля Джафърдс - сестра на Оризия, женена за Тян Джафърдс.

Калахан - свещеник, изповядващ вярата си в Кала Брин Стърджис. Най-новият член на ка-тета на Роланд.

Калвин Тауър - собственик на книжарница, притежател на един изключително важен парцел и абсолютно вманиачен на тема колекциониране на книги.

Корт - учителят на Роланд. Обучава бъдещите стрелци.

Кътбърт Алгууд - приятел от ранните години на Роланд, а също така и стрелец. Заедно с Алън, Кътбърт следва Роланд в пътуването му до Баронството Меджис. Приключенията на някогашния Ка-тет могат да бъдат проследени в "Магьосника".

Маерлин - познат още като Вечният непознат, един от пазителите на Кулата, според Уолтър единствено Звяра е по-могъщ от него. С него се свърза и Дъгата на Маерлин.

Манихейци - известни с това, че обикалят по някакъв свой начин между световете и знаят много за този вид пътувания.

Мартен Броудклоук - магьосникът на Стивън Дисчейн, убил самия Стивън и прелъстил жена му. Враг на Сдружението.

Мия - поредната жена, която живее в Сузана. Майка на Мордред.

Мордред - син на Роланд Дисчейн. Според пророчество той ще сложи край на живота на последния потомък на Артур Елд.

Пазителите на Лъча - има шест Лъча, но дванайсет Пазители - по един за края на всеки Лъч. Самите пазители представляват роботи в животински облик, произведени от "Норт Сентрал Позитроникс".

Прекъсвачи - слуги на Пурпурния крал. Създания, за които се предполага, че владеят телепатия и психокинеза. Хранят се със "специална храна", а работата им е прекъсването на Лъчите.

Пурпурният крал - за първи път името му се среща в "Магьосникът". Сигулът му е червено око. Предполага се, че той е един от пазителите на Кулата или, може би, самият й притежател.

Ричард Фанин/Рандъл Флаг - две превъплъщения на многоликия враг на Роланд.

Рия от Кьос - вещицата от Кьос. Пазителка на една от частиците на Дъгата на Маерлин за кратко. Причинила много злодеяния на Роланд

Роланд Дисчейн - главният герой в поредицата за Тъмната кула. Той е последният оцелял от великите стрелци на Гилеад. Заклел се да намери Тъмната кула.

Росалита Муньос - любовница на Роланд, прислужница на отец Калахан, а също и сестра на Оризия.

Сдружението - политическа организация, оглавяваща Баронствата на Средния свят. Унищожена от Джон Фарсън.

Сестри на Оризия - всяка една от тях може да борави с чиния, чийто остър ръб е смъртоносен.

Силвия Питсън - лудата проповедничка от Тул. Пионка на Уолтър и враг на Стрелеца.

Стивън Дисчейн - баща на Роланд. Водач на стелците по времето, когато Гилеад не е бил само мит.

Сузана Дийн - още един член на Ка-тета на Роланд. Стрелецът я измъква от Ню Йорк ,когато там е 1964 година, няколко месеца преди убийството на Кенеди. Сузана възниква чрез смесването на 2 личности. Тази на Одета Холмс( наследничка на богатството на "Холмс Дентал Индъстри") и нейната тайна зла двойничка, Дета Уокър. Дета Уокър се появява след като пет годишната Одета Холмс бива ударена с тухла по главата. Тухла, хвърлена от психопата Джак Морт. Той се появява в живота на Одета/Дета още веднъж през 1959, когато я бута пред влак, който и отрязва краката малко над коляното.
Женена за Еди Дийн.

Сюзан Делгадо - първата любов на Роланд. Живее в баронството Меджис, но заради помощта, която е оказала на Стрелеца, е изгорена на клада.

Тян Джафърдс - обикновен земеделец, търсещ помощ за децата си. Именно заради него стрелците им помагат.

Уейн Овърхолсър - най-преуспялият фермер в Кала Брин Стърджис. Против намесата на Роланд и неговия ка-тет.

Уолтър - изключително могъщ магьосник, преследван от Роланд в "Стрелецът". Познат също така като Човекът в черно.

Хенри Дийн - брат на Еди, осакатен през войната във Виетнам, също наркоман. Убит от хората на Енрико Балазар.

Хенчик - водач на манихейците, изключително стар и мъдър.